Forside EN
{exp:low_search:form result_page="search/dk" form_id="searchForm"} {/exp:low_search:form}

'Myte om Mørke' er en nykomponeret hyldest-opera til forfatteren og samfundsdebattøren Elsa Gress.

I januar 2019 ville Elsa Gress være rundet 100 år, og selvom den danske forfatter og samfundsdebattør levede et heftigt, usædvanligt og stormombrust liv, er hun og den runde fødselsdag røget i glemmebogen.
Det råder operafestivalen og NordicOpera bod på denne sommer, når holdet sættes til en kraftfuld hyldest af Elsa Gress, hendes insisterende, vedkommende, begavede dialog og kamp for det, der måtte være sandt; kærligheden til mennesket og dets usete potentiale. Kampen mod sløvheden, undertrykkelsen af de oversete, de magtesløse og maskiniseringen af mennesket.

I Myte om Mørke bindes Elsa Gress’ ungdom og vores egen samtid sammen i en smuk og voldsom allegori – inspireret af Byron-digtet 'Mørke', som Elsa Gress netop gendigtede på dansk.
Den nykomponerede hyldest-opera er en overlevelsesmyte, der skal indgyde sine tilhørere med håb, mod og kræfter til fortsat at spørge, undres. Til at kæmpe for tolerance og nysgerrighed, til at kæmpe imod resignation og passivitet.
Myte om Mørke slår således fast, at noget er værd at kæmpe for. At ikke alt er til diskussion. Vi skal undgå katastrofen og, med Elsa Gress' egne ord, "nedkæmpe de beskidte hjørner i bevidstheden, de vilde hunde i kælderen".

Den prisbelønnede dramatiker Alexandra Moltke Johansen står bag librettoen, og helt i Elsa Gress' ånd er den skrevet med et på én gang naivt og indædt ønske om at gøre en forskel og udfordre det, som hun beskriver som "et kedeligt, brutalt og forældet samfund."

Det musikalske univers leveres af performance- og lydkollektivet We like We med medlemmerne Katrine Grarup Elbo (violin), Josefine Opsahl (cello), Sara Nigard Rosendal (percussion) og Katinka Fogh Vindelev (vokal). Den talentfulde kvartet er klassisk uddannet, men deler ikke desto mindre ønsket om at skubbe til den skolede klangæstetik med en blanding af klassiske traditioner og elektroniske effekter. Deres stemningsfulde og melodiøse klangunivers er både overraskende, varieret og originalt.