Forside
{exp:low_search:form result_page="search/dk" form_id="searchForm"} {/exp:low_search:form}

Jakob Ejersbos 'Nordkraft' bliver til opera i 2020

6/8 2019

CPH Opera Festival har i to år været i gang med at forvandle den litterære nyklassiker til opera, og til næste august får den rå skildring af misbrug og kompliceret kærlighed premiere i både Aalborg og København.

I sens­ommeren 2020 skyder CPH Opera Festival sin hidtil største satsning ind i vener og øregange på alle, der måtte føle for det. Det sker, når vi forvandler den danske nyklassiker 'Nordkraft' – det nye årtusinds mest læste og skelsættende socialrealistiske værk – til opera.

Bag sit umiddelbart forhærdede ydre rummer 'Nordkraft' alt det, der skal til for at lykkes som musikdramatik:

"Den er et stykke sjældent fængende samtidslitteratur med en jordnær og mundret prosa. Men under misbruget rummer fortællingen menneskelige dramaer, kompliceret kærlighed, fængslende miljøskildringer og den her helt centrale kamp for at forlade hængedynget og undslippe sin fortid," forklarer festivaldirektør Peter Lodahl.

Operaen får urpremiere i begyndelsen af august 2020 – i forbindelse med Aalborg Operafestival, der holder til i byen, hvor størstedelen af 'Nordkraft'-handlingen udspiller sig. Dernæst fortsætter solister, musikere, mandskor og scenografi til København. Operaen spiller således i hele CPH Opera Festivals festivalperiode, der til næste år løber i den sidste uge af august.

Musikken står Signe Lykke for. Hun blev færdiguddannet fra Det Jyske Musikkonservatorium i 2018 og har allerede markeret sig som en af sin generations mest interessante, fængende og vokalharmonisk ferme komponister. Prosaen er blevet forvandlet til sangbare strofer af Nila Parly, instruktør bliver Anja Behrens, mens Christian Albrectsen tager sig af scenografien.

Ejerbo-biografisten Rune Skyum-Nielsen er tilknyttet projektet som konceptudvikler og "realitychecker".

På scenen vil publikum kunne opleve ni solister i de bærende roller, fuldsinfonietta, dirigent Jakob Hultberg og et hold mandlige korsangere.

Det er ambitionen at række ud til et publikum, der er mere broget, end operagenren normalt formår – gøre den mere tilgængelig og forny musikdramatikken. Og oddsene er ikke de værste. For Jakob Ejersbos roman er siden udgivelsen i 2002 blevet danskpensum i 8.-10. klasser landet over, såvel som på de gymnasiale uddannelser.

Sammen med Statens Kunstfond og Bikubenfonden har Det Obelske Familiefond gjort den musikdramatiske satsning mulig.

”Vi er meget glade for at støtte et visionært og ambitiøst projekt som dette, der både nytænker operaen og sætter den i nye sociale sammenhænge, så flest muligt får kendskab til og glæde af den klassiske musik,” siger direktør i Det Obelske Familiefond, Michael Bjørn Nellemann.

Download pressemeddelelsen her.