Forside EN
{exp:low_search:form result_page="search/dk" form_id="searchForm"} {/exp:low_search:form}

Operafestivalen rystede regnen af sig

16/8 2017

Stribevis af udsolgte koncerter, urokkelige publikummer, glade anmeldere og et løftet bundniveau. CPH Opera Festival 2017 skurrede sjældent i ørerne.

Den niende udgave af CPH Opera Festival er klinget ud, og selvom det til tider var en våd affære, beretter de tørre tal om solskin på stort set alle tænkelige barometre:

– Sidste års publikumsrekord på 25.000 blev akkurat tangeret.
– Der var dag efter dag fulde huse til nytiltag som kammeroperaen Silent Zone og soloformatet Star Recitals, det samme gjaldt havneklassikeren Operettebåden.
– En avisanmelder opsummerede festivalugen som "en susende succes", en anden mente sågar, at festivalen "har vokset sig stor og smuk".
– Den gratis pop up-forestilling Bajadser tiltrak en mandag eftermiddag 800 tilskuere på Sundbyvester Plads, Amager.
– Og vigtigst af alt mødtes sangerne af glade mennesker og stående ovationer og "brrrrravo!"-tilråb, hvor end de kom frem – på de udendørs scener ved Torvehallerne og havnebassinet, på pladserne i Valby, i Tivoli og i Sundbyvester, på en beværtning i Indre By, på rundfarten i Københavns kanaler, i historiske bygninger og i udtjente industrihaller.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Vandavisende publikum
Festivaldirektør Peter Lodahl er tilfreds med sin første festival som øverstkommanderende:
"Vi har en ambition om at udfordre fordommene om opera, og det er vi sluppet godt fra. Vejen frem har helt klart vist sig at være et løft af både bund- og topniveau. Kombineres det med nogle spektakulære opsætninger på uventede steder og tidspunkter, så ender folk med at overgive sig til en genre, som de måske tror hører til i en anden tidsalder," siger Peter Lodahl.
Han er selv en erfaren optræder, men har alligevel misset en del med øjnene under festivalen.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen

"Det har overrasket mig, hvor trofast og dedikeret festivalens kernepublikum virkelig er. Hverken regn eller vindstød kunne rokke dem ud af stedet. Det er enormt livsbekræftende at være vidne til."
Årets åbne masterclass, Star Shaping med den amerikanske stemmetræner Gregory Lamar, var et andet af de uventede tilløbsstykker:
"Folk blev ved med at kigge ind hver dag for at se, hvor hurtigt Gregorys elever rykkede sig. Der er en stor lyst til at se ting løfte sig mod det sublime på festivalen, så det vil vi bestemt arbejde videre med," lover Peter Lodahl.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Bedre lyd i 2018
Festivaldirektøren fremhæver den sydafrikanske stjernetenor Levy Sekgapanes gratis ekstrakoncert fredag eftermiddag som et af sine personlige højdepunkter:
"Pludselig stod der 800 mennesker omkring Wilhelm Scenen og glemte alt om at komme hjem på weekend. Det er enormt tilfredsstillelse at se folk overgive sig til fordybelsen og forførelsen – noget, som opera altså bare mestrer som ingen anden musikgenre."

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen


Peter Lodahl hæfter sig endelig ved, at 2017-udgaven var en slags overgangsår, og at der til trods for medgang også er rum for forbedring:
"Nu har vi set, hvilke formater der fungerer rigtig godt, og hvilke der skal skrues på eller helt kasseres. Det bliver også en prioritering at sikre god lyd til alle festivalens mikrofonforstærkede forestillinger. Vi er først lige begyndt, det tør jeg godt garantere."

Den næste CPH Opera Festival foregår fra 29. juli til 12. august 2018.

Festivaldirektør Peter Lodahl - Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

---

FAKTA OM CPH OPERA FESTIVAL

– I løbet af festivalens ni dage spillede 27 forskellige forestillinger fordelt på 16 steder i København.
– Det dokumenterede publikumstal nåede knap 25.000 , heraf 7.000 betalende.
– Sangere og musikere fra Sydafrika, Tyskland, Frankrig, USA, Rusland, Skandinavien, England, Kina og Spanien m.fl. bidrag til det officelle festivalprogram.
– Festivalen er muliggjort med støtte fra en lang række fonde og støtteordninger.
– I blev festivalen blandt andet dækket af tyske, engelske, tyrkiske, svenske, norske og danske musikjournalister.

Find flere pressefotos her